Problémy v postojoch mladých ľudí k demokracii nepodceňujeme

Publikované: 27.12.2018/ Aktualizované: 21.02.2022
27. 12. 2018 – Trnavská župa, v spolupráci s občianskym združením Living Memory, realizovala v mesiacoch november a december pilotný projekt „V totalitnej spoločnosti svoje šance nezlepšíš." Cieľom projektu, prostredníctvom inovatívnych metód vzdelávania, bol rozvoj demokratického občianstva žiakov všetkých typov stredných škôl.  

„Ako zriaďovateľ našich stredných škôl hľadáme spôsoby, ako našim študentom ešte viac priblížiť myšlienky demokracie, slobody a tolerancie. Práve tento projekt, prostredníctvom zážitkového učenia, je jedným z nástrojov, ktorým sa to snažíme dosiahnúť," povedal Marek Neštický, podpredseda trnavskej župy, ktorý má vo svojom portfóliu aj spoluprácu s mimovládnym sektorom.

Témami prednášok boli napríklad nástup nacistického režimu k moci, podiel Slovenska na holokauste, Slovenské národné povstanie či nástup komunistického režimu. V rámci prednášok diskutovali so študentmi osobnosti verejného života ako napr. mládežnícky  líder revolúcie, divadelný a filmový režisér, herec a riaditeľ Mestského divadla v Žiline Anton Šulík,  Miroslav Lehký, signatár Charty 77, ktorý bol aktívne zapojený do tvorby a šírenia samizdatu, opakovane vyšetrovaný a sledovaný príslušníkmi ŠtB.

Ako doplnil M. Neštický, „musíme reagovať na myšlienky extrémizmu, xenofóbie a netolerancie, ktoré sú u časti mladých ľudí na vzostupe. Preto bude trnavská župa veľmi aktívna v tejto oblasti aj v najbližšom období."

Prečítajte si tiež

Prejsť na odber noviniek
Boli tieto informácie pre vás užitočné?
ÁnoNie
Send this to a friend
Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW