Lávka cez Moravu spojí oba brehy rieky, hotová bude na jeseň

Publikované: 12.06.2019/ Aktualizované: 21.02.2022

Trnavský samosprávny kraj, v spolupráci s Juhomoravským krajom, začal minulý rok výstavbu lávky cez rieku Moravu. Cyklomost je súčasťou projektu „Lávka cez rieku Moravu vrátane prístupovej komunikácie v archeologickom parku Mikulčice – Kopčany“. Cieľom projektu je prepojenie lokalít Mikulčice a Kopčany pre cyklistov, peších návštevníkov a miestnych obyvateľov v rámci unikátnej pamiatkovej oblasti slovanského hradiska.

Lávka, ktorej konštrukcia už spája oba brehy rieky Moravy, bude mať dĺžku 143 metrov a budú na ňu nadväzovať chodníky pre peších a cyklistov. Na českej strane spojí cyklochodník Slovanské hradisko v Mikulčiciach s už existujúcou sieťou lesných ciest vedúcich k lávke. Pri Kopčanoch sa budujú cyklotrasa a chodník pre peších turistov v dĺžke viac ako 2 km, ktoré prepoja oblasti pri rieke s obcou a povedú okolo unikátneho kostola sv. Margity Antiochijskej z 9. storočia. Súčasťou projektu sú aj archeologické prieskumy v danej lokalite.

 „Stavebné práce na lávke Mikulčice – Kopčany prebiehajú podľa plánovaného harmonogramu. Momentálne sú spájané jednotlivé časti lávky a súbežne sa pracuje aj chodníkoch pre cyklistov a peších. Ukončenie výstavby je naplánované na druhú polovicu roka 2019, zrejme v októbri,“ povedal župan Jozef Viskupič.
 
Celkové výdavky projektu sú takmer 3,8 mil. €, z čoho 85 percent uhradí Európsky fond pre regionálny rozvoj a zostávajúce finančné prostriedky pôjdu zo štátnych rozpočtov Českej a Slovenskej republiky a z vlastných zdrojov Juhomoravského a Trnavského samosprávneho kraja.

Prečítajte si tiež

Prejsť na odber noviniek
Boli tieto informácie pre vás užitočné?
ÁnoNie
Send this to a friend
Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW